|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zielony Gość
|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 1:06 pm Temat postu: przygotowanie żywności w domu a 825/2004 zał. II roz. III |
|
|
Dzień dobry,
Po przestudiowaniu forum i części wskazanych przepisów nurtuje mnie interpretacja zapisu rozporządzenia 825/2004, zał. II, roz. III, cytuję:
"Wymagania dotyczące ruchomych i/lub tymczasowych pomieszczeń (jak duże namioty, stragany, ruchome punkty sprzedaży), pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzania do obrotu, i automatów ulicznych."
Założenia są proste:
- przygotowanie posiłków w dostosowanym domu mieszkalnym;
- dostawa w opakowaniach jednorazowych bezpośrednio do odbiorcy końcowego.
Konkretne pytania:
1. Czy i kiedy mogę zastosować "rozluźnione wymagania" z ww. rozporządzenia?
2. Jeśli odbiorcą usługi będzie firma/firmy - czy i od kiedy trzeba traktować jako zakład żywienia zbiorowego (catering?) ?
3. Jak w praktyce wygląda zalecana "elastyczność" przy wdrażaniu zasad HACCP w mikroprzedsiębiorstwach?
Z góry dziękuję za okazaną pomoc,
wciąż Zielony |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 331
|
Wysłany: Sro Lip 21, 2010 8:35 pm Temat postu: |
|
|
to dotyczy głównie gospodarstw agroturystycznych, gdzie w kuchni domowej przygotowywane sa też posiłki dla gości. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|