Tech Gość
|
Wysłany: Wto Lis 16, 2010 6:35 pm Temat postu: mała gastronomia albo sklepik - kilka pytań |
|
|
Witam, chciałbym otworzyć małą gastronomię w niewielkim lokalu, który mogę wynająć za nieduże pieniądze. Głównie zapiekanki, hamburgery, hot dog, popcorn, napoje z lodówki. Nic nie będę przygotowywał na miejscu, jedzenie będzie kupione gotowe zamrożone, jakieś półprodukty itp. a na miejscu będę tylko podpiekał. Czy taki zakład musi spełnić wszystkie te same normy sanepidu jak powiedzmy pizzerie i inne większe lokale, które przygotowują jedzenie na miejscu?
Posiłki maja być wydawane przez okienko, żadnych naczyń (wszystko jednorazówki). Lokal jest niewielki, ma jedno wejście, jest zlew i woda (zimna ale można kupić jakiś podgrzewacz), jest toaleta. Czy muszę też robić jakieś projekty technologiczne itp. czy mogę sam urządzić ten lokal jak chcę i tylko zgłosić do odebrania przez sanepid ?
Ewentualnie mógłbym tam otworzyć mały sklepik z produktami typu: piwo, napoje, słodycze. Ogólnie same produkty fabrycznie zapakowane z datami wazności, żadnych produktów "organicznych", że się tak wyrażę typu owoce, warzywa, wyroby cukiernicze itp. Czy jakbym otworzył coś takiego to taki lokal tez musi spełniać tak surowe normy jak przy gastronomii? Co muszę mieć/zrobić w tym pomieszczeniu żebym mógł otworzyć taki sklepik, jakie pozwolenia zdobyć ?
Wcześniej ten lokal służył jako handlowy, były w nim sprzedawane dopalacze.
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuję |
|