Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pizzeria - pierwsze kroki

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kasandra7771
User


Dołączył: 27 Lut 2011
Posty: 1

PostWysłany: Nie Lut 27, 2011 9:28 pm    Temat postu: Pizzeria - pierwsze kroki Odpowiedz z cytatem

Witam,
Mam prośbę.Potrzebuję pomocy w sprawie otworzenia lokalu gastronomicznego / pizzerii. Od kilku dni czytam artykuły o wymogach sanepidu i jest tyle tego,że już się gubię.Byłam w sanepidzie w moim mieście natomiast tamten człowiek okazał się bardzo mało pomocny i chyba nie był w najlepszym humorze.Może po krótce nakreślę mój problem. Wynajęłam lokal gdzie wcześniej była ,,restauracja" ale teoretycznie polegało to na odgrzewaniu jedzenia z ich restauracji nr 1. Budynek został zbudowany 4 lata temu, lokal ma odbiór sanepidu.Posiada miejsce dla personelu,szafkę na przebrania,łazienkę dla personelu,małe pomieszczenie na zmywarko wyparzarkę i zlew.W skład kuchni wchodzą: na jednej ścianie ; okap,piec konwekcyjno parowy,piec do pizzy,kuchnia gazowa,oraz stół roboczy na którym będzie frytkownica i maszyna do ryżu.Chodzi mi o to aby wszelkie urządzenia wydające opary były pod okapem na jednej ścianie.Na ścianie prostopadłej zlew,stół chłodniczy oraz stojąca lodówko-zamrażarka.Mogę zamieścić także zlew nr 2 w kuchni gdyż słyszałam,że jest niezbędny ( ? ). Obok kuchni znajduje się magazyn na żywność gdzie są drzwi na zewnątrz do wynoszenia śnieci,przyjmowania towaru itd.W kuchni jest nad podłogą kran wody zimnej do mycia podłogi.Moje pytanie brzmi - czy coś jeszcze potrzeba? W lokalu znajdują się wszystkie oznaczenia ppoż,łazienka męska,łazienka damska,oczywiście wszędzie płytki,na podłodze w całym lokalu także.Na stanowisku barmana jest zlew dwukomorowy.Zapomniałam dodać,że z pomiszczenia gdzie jest zmywarko wyparzarka nie wydostanie się para na kuchnie bo wszędzie jest zamontowana wentylacja grawitacyjna.Moje pytanie brzmi : czy do otworzenia pizzerii coś więcej potrzebuję? Będę korzystała z pół produktów.Pan z sanepidu powiedział,że ta kuchnia się nie nadaje do tego więc chciałam zasięgnąć opinii fachowca,kogoś kto chce pomagać ludziom - czemuż służy to właśnie forum.Bardzo serdecznie proszę o pomoc.Byłabym wdzięczna za odpowiedź.Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Sylwia



Dołączył: 19 Paź 2020
Posty: 123

PostWysłany: Pon Paź 19, 2020 11:58 pm    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
wogo
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 136

PostWysłany: Wto Mar 01, 2011 11:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zmieniasz zakres działalności gastronomicznej w lokalu, nie dziw się, że spotykasz "opór" pracownika sanepidu. On chce ocenić projekt przystosowania lokalu do nowych potrzeb. Taki projekt wykona osoba, która się na tym zna, np rzeczoznawca d/s sanitarnohigienicznych lub wskazany przez niego, zaufany projektant. Listę rzeczoznawców znajdziesz na stronie internetowej GIS, lub w wojewódzkiej stacji. Następnie projekt należy uzgodnić w sanepidzie lub u rzeczoznawcy [ale tym powinien zająć się projektant].
Być może po wykonaniu przystosowania lokalu według projektu "pan z sanepidu" zmieni zdanie...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 1+4 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum






Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl


Forumoteka.pl to jedna z najstarszych platform oferująca bezpłatne fora dyskusyjne. Do tej pory założono na niej blisko 700 for, na których znajduje się ponad 60 tys. tematów. Użytkownicy napisali tutaj już blisko milion postów! Tym samym platforma jest znakomitym miejscem m.in. do wyrażania swoich opinii czy też stała się narzędziem do marketing szeptany.

Przeczytaj najnowsze artykuły:

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #6

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #5

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #4



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group