Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kostroma User
Dołączył: 26 Lis 2017 Posty: 3
|
Wysłany: Nie Lis 26, 2017 6:29 pm Temat postu: Produkty regionalne w CIT |
|
|
W prowadzonym Centrum Informacji Turystycznej, chcielibyśmy wprowadzić do sprzedaży produkty regionalne, takie jak miody, zioła, kawy itp. Wszystkie produkty pakowane w opakowania uniemożliwiające bezpośredni kontakt z żywnością.
Czy sprzedaż taka podlega nadzorowi / zgłoszeniu do Powiatowej Stacji ?
Jeśli tak to jakie formalności musimy dokonać ?
Towar dostarczają lokalne firmy i to one go wytwarzają. My tylko oferowalibyśmy odsprzedaż takich produktów dla turystów.
Z góry dziękuję za pomoc |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 331
|
Wysłany: Nie Lis 26, 2017 8:53 pm Temat postu: |
|
|
Sprzedaż żywności podlega nadzorowi właściwej stacji.
Jeżeli sprzedaż żywności będzie tylko poboczną działalnością a nie podstawą działalności oraz wszystkie produkty będą opakowane i trwałe mikrobiologiczne wystarczy złożyć wniosek o wpis do rejestru. W przeciwnym wypadku należy złożyć wniosek o zatwierdzenie i o wpis.
O szczegóły najlepiej zadzwonić do właściwej stacji ze względy na siedzibę. |
|
Powrót do góry |
|
|
Kostroma User
Dołączył: 26 Lis 2017 Posty: 3
|
Wysłany: Nie Lis 26, 2017 10:27 pm Temat postu: |
|
|
Możesz przybliżyć co oznacza trwałe mikrobiologicznie ? Bo z tego co znalazłem chodzi o to że mają mieć datę przydatności.
Będzie to działalność zdecydowanie uboczna, około 20 produktów regionalnych takich jak np. miód w słoikach, pyłek miodowy i inne wyrobu pszczelarskie oraz kawa żołędziowa (w opakowaniu), soki lokalnych producentów, mieszanki ziołowe (przyprawy) itp. Wszystko zapakowane szczelnie, czyli tak że nie ma możliwości dostania się do zawartości (kontaktu ze środkiem spożywczym) bez widocznego naruszenia opakowania. |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 331
|
Wysłany: Pon Lis 27, 2017 7:59 am Temat postu: |
|
|
W wielkim uproszczeniu trwały mikrobiologiczne to taki który nie wymaga szczególnych warunków przechowywania np. kawa, herbata, gumy do żucia, cukierki itp.
Według mnie to co piszesz wymaga tylko zgłoszenia - wniosek o wpis ale znając różne interpretacje w poszczególnych rejonach kraju najlepiej pytać się u źródła.
Przepis mówi tylko tyle:
(art. 63 ust.2 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia) Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do
Przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologiczne; |
|
Powrót do góry |
|
|
|