Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna sanepid.forumoteka.pl
forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sushi Bar - lokal na działalność

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie...
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
zukpio
Gość





PostWysłany: Czw Mar 10, 2011 12:18 pm    Temat postu: Sushi Bar - lokal na działalność Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich. Mam na imię Piotr i planuję otworzyć mały bar sushi. Znalazłem lokal do wynajęcia. Jest to lokal parterowy "wbudowany" między dwie kamienice. Całkowicie do remontu i dostosowania do działalności gastronomicznej. Wysokość lokalu ponad 3m.
Jest to lokal bardzo mały- 35m2 powierzchni całkowitej, 20m2 sali konsumpcyjnej.
Kuchnię muszę zmieścić na powierzchni 9m2.
Jest to wykonalne, do tego rodzaju działalności nie wymaga się wielu urządzeń gastronomicznych: lodówka, zamrażarka podblatowa, mały stół roboczy, okap, kilka wiszących półek, zlewozmywak, umywalka, zmywarka.
Produkcja kuchenna ogranicza się do jednorazowego przygotowania półproduktów do produkcji właściwej, która odbywała się będzie za barem w części konsumpcyjnej.
Produkcja kuchenna wiąże się z:
- przygotowaniem warzyw;
- przygotowaniem ryb;
- smażenie we frytownicy i grillowanie ryb;
- smażenie omletów;
- gotowanie ryżu
Podobno istnieje "procedura rozdzielności czasowej" przy małej powierzchni produkcyjnej. Czy będę mógł skorzystac z tej procedury?

Dodam że kuchnia jest ciemna, bez okien. Będę musiał poprowadzić wentylację.

Kilka pytań:
- Czy miejsce na zmywarkę i zlewozmywak musi być odgrodzone od kuchni ścianą i dzrwiami rys. 1?;
- Czy wejście od zaplecza musi byc odgrodzone od kuchni ścianką i czy muszą byc drzwi między kuchnią a "szatnią" rys. 1?
- Czy zmywalnia opisana na moim rysunku literą C może znajdowac się w tym miejscu (czy drogi się krzyżują?)
- No i pytanie najważniejsze. W budynku gdzie planuję otworzyć bar, znajdują się dwa lokale z jednym wejściem do budynku i oddzielne wejścia z "wiatrołapu" do lokali.
W moim lokalu jest tylko jedno W.C. dla klientów. Gdzieś, kiedyś czytałem/słyszałem że można dogadać się z sąsiadem że ja i moi pracownicy będą mogli korzystać z jego W.C. wtedy nie wymagana jest druga toaleta w lokalu. Na ile jest to informacja prawdziwa?
- Czy w toaletach mogą być dzrwi przesuwne?
- W przypadku prawnej nie możności korzystania z toalety sąsiada zmuszony będę pomniejszyć częśc kuchenną o w.c. co odbije się jeszcze mniejszą powierzchnią kuchni. Czy w tym przypadku możliwe jest zamontowanie do toalety dla pracowników i przedsionka drzwi harmonijkowych rys.2 ?

To tyle na początek. Z góry dziękuję za pomoc.
Powrót do góry
Sylwia



Dołączył: 22 Paź 2020
Posty: 123

PostWysłany: Czw Paź 22, 2020 1:24 pm    Temat postu: Może Cię zaciekawi... Odpowiedz z cytatem

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Zośka
Forumowy wymiatacz


Dołączył: 17 Lut 2009
Posty: 168

PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 8:12 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę

- co do zmywarki... różnie bywa - proszę się dowiedzieć w swojej powiatowej stacji czy zezwolą na zmywarkę podblatową - niektóre stacje pozwalają, a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki p[rzy tak małej powierzchni kuchni?

- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Gość






PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 10:56 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zośka napisał:
a gdzie jest ten rys.? bo ja go nie widzę


nie mogę wrzucić rysunku w pdf. tylko jpg.

Cytat:
a w ogóle to może lepiej jakieś jednorazówki przy tak małej powierzchni kuchni?


Nie ma możliwości. Sushi musi byc podane w sposób elegancki.

Cytat:
pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


No to niedobrze, obok jest komis rtv/agd Smile

Dziękuję Zośka
Powrót do góry
Gość






PostWysłany: Pią Mar 11, 2011 11:07 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze jedno

Zośka napisał:
- pracownicy mogą korzystać z toalety na zasadzie umowy - pod warunkiem, że mówimy też o branży spożywczej (kwestia orzeczeń)


Zastanawiam się jak jest to rozwiązane w centrach handlowych gdzie toalety pracownicze sa dla wszystkich pracowników, nie tylko tych z badaniami na nosicielstwo?
Powrót do góry
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum sanepid.forumoteka.pl Strona Główna -> Co i jak z załatwić w sanepidzie... Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do:  
Szybka odpowiedź
Użytkownik:
Wynik działania: 3+5 =


 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz dodawać załączniki na tym forum
Możesz ściągać pliki na tym forum






Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl


Forumoteka.pl to jedna z najstarszych platform oferująca bezpłatne fora dyskusyjne. Do tej pory założono na niej blisko 700 for, na których znajduje się ponad 60 tys. tematów. Użytkownicy napisali tutaj już blisko milion postów! Tym samym platforma jest znakomitym miejscem m.in. do wyrażania swoich opinii czy też stała się narzędziem do marketing szeptany.

Przeczytaj najnowsze artykuły:

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #6

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #5

Przedsiębiorco – sprawdź czy będziesz potrzebował #4



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group