Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
lawina Gość
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 6:53 pm Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko |
|
|
Pytanie: czy sklepy internetowe z żywnością (w oryginalnych opakowaniach, typu: mąka, makaron, czekolada) podlegają sanepidowi?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź - bardzo pilne! |
|
Powrót do góry |
|
|
lawina Gość
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 7:08 pm Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko |
|
|
i jeśli sklepy internetowe podlegają sanepidowi, to jakie przepisy regulują kontrolę nad takimi sklepami? |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Czw Maj 07, 2009 8:38 pm Temat postu: |
|
|
Taki sklep powinien zostać wciągnięty do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Snaitarnej, należy złożyć wniosek o wpis dorejestru (bez zatwierdzania) do właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Reguluje to art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225). To nic groźnego, po prostu sekcja higieny żywności powinna wiedzieć, że prowadzi Pani taką działalność. |
|
Powrót do góry |
|
|
lawina Gość
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 8:42 am Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko |
|
|
Zośka napisał: | do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Snaitarnej (...) To nic groźnego, po prostu sekcja higieny żywności powinna wiedzieć, że prowadzi Pani taką działalność. |
Czy to znaczy, że nie muszę przynosić żadnych projektów magazynu itp? Tylko chodzi o wpisanie mnie na listę firm?
Czy może to funkcjonuje jak kontrola (prawie zawsze nie zadowalająca sanepidu ) tradycyjnych "spożywczaków"?
A jeśli nie zarejestruje się? Jakie są tego konsekwencję?
Z góry dziękuje za odpowiedź i dziękuję za podanie ustawy. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:13 am Temat postu: |
|
|
nie trzeba projektu, bo obiekt nie będzie zatwierdzany |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 330
|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Jezeli to jest tylko sprzedaż na odległość to podlega tylko wpisowi do rejestru, ale jeżeli są juz jakieś magazyny gdzie żywność jest przechowywna to będzie cała procedura z zatwierdzeniem.
Rozpoczęcie działalności bez decyzji właściwego Inspektora Sanitarnego podlega karze do 5 - krotności średniej krajowej. |
|
Powrót do góry |
|
|
lawina Gość
|
Wysłany: Wto Maj 12, 2009 5:10 pm Temat postu: sklep internetowy z zywnością eko |
|
|
generał napisał: | sprzedaż na odległość to podlega tylko wpisowi do rejestru, ale jeżeli są juz jakieś magazyny gdzie żywność jest przechowywna to będzie cała procedura z zatwierdzeniem.
Rozpoczęcie działalności bez decyzji właściwego Inspektora Sanitarnego podlega karze do 5 - krotności średniej krajowej. |
Niezrozumiałe jest dla mnie "tylko sprzedaż na odległość", wiadomo przecież, że jak coś sprzedajesz (szczególnie żywność) to MUSISZ to gdzieś magazynować, w domu czy nie w domu, zawsze ma sie jakiś magazyn |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 330
|
Wysłany: Sro Maj 13, 2009 9:58 am Temat postu: |
|
|
tak ale można pośredniczyć w sprzedaży.
Jest Hurtownia która sprzedaję w sposob tradycyjny i jest inna firma która przyjmuje zamówienia przez internet i dostarcza bezpośrednio z magaznu hurtowni. |
|
Powrót do góry |
|
|
lawina Gość
|
Wysłany: Pon Maj 25, 2009 10:21 pm Temat postu: sklep internetowy z żywnością eko |
|
|
Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Wnioski wysunęłam takie - jeśli ma się magazyn to musi być kontrola a nie tylko rejestracja. Jeśli się osobiście towaru nie przechowuje to tylko rejestracja. Koniec końców, sklep internetowy od "tradycyjnego" niczym się nie różni - a myślałam że tak. |
|
Powrót do góry |
|
|
qwazar User
Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 9
|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:40 pm Temat postu: |
|
|
Podepnę się pod post.
Jeśli magazynujemy artykuły spożywcze zapakowane ( sklep internetowy) musi być kontrola tyle już wiem.
Pytanie jakie wymogi musi spełnić taki magazyn i czy może być we własnym domu ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
Powrót do góry |
|
|
qwazar User
Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 9
|
Wysłany: Sro Wrz 29, 2010 8:57 pm Temat postu: |
|
|
Przepraszam za wpis.
Sorki.
Ostatnio zmieniony przez qwazar dnia Sro Paź 06, 2010 5:39 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Mona Forumowy wymiatacz
Dołączył: 29 Cze 2010 Posty: 149
|
Wysłany: Czw Wrz 30, 2010 7:01 am Temat postu: |
|
|
Żebyś mógł napisać. To jest forum, a nie urząd.
Zgłoś się do właściwej miejscowo Stacji Sanitarnej i tam uzyskasz wszystkie niezbędne informacje. |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Pią Paź 01, 2010 9:30 am Temat postu: |
|
|
jest tyle wątków na te tematy - można po prostu kilka przejrzeć...
ze strony żywności obowiązują wymagania Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych |
|
Powrót do góry |
|
|
qwazar User
Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 9
|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 5:38 pm Temat postu: |
|
|
Zośka przejrzałem tematy, ale nic konkretnego do mojego przypadku nie znalazłem.
Czy np. magazynem żywności zapakowanej może być jedno z pomieszczeń w domu jednorodzinnym ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Sro Paź 06, 2010 6:03 pm Temat postu: |
|
|
może, ale jeśli chcesz ten magazyn zrobić to o ile dobrze się orientuję wchodzi tu kwestia zmiany użytkowania obiektu - w tej kwestii to na pewno bardziej wogo jest zorientowany...
bo rzecz wygląda tak, że jeśli zaczynasz w danym obiekcie działać ze spożywką to przewaznie najpierw dostajesz opinię z Nadzoru Zapobiegawczego, a dopiero później idzie na odbiór sekcja Higieny Żywności... |
|
Powrót do góry |
|
|
|