|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Izabela Gość
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2009 12:31 am Temat postu: rozszerzenie działalności - a już istniejąca restauracja |
|
|
Witam serdecznie,
Ponieważ od nadmiaru informacji 'kompetentnych' już niemal wariuję postanowiłam poszukać informacji w internecie i w ten sposób trafiłam na to forum. Jeśli ktoś potrafi udzielić mi informacji będę zobowiązana.
Prowadzę restaurację od ponad 7lat, właśnie zakończyłam jej rozbudowę o salę bankietową/konferencyjną i jestem na etapie oddawania jej do odbioru.
Największe problemy sprawiają mi niezdecydowani pracownicy sanepidu. Chodzi o to, że mimo iż od kilku lat restauracja działa bez zarzutów - co potwierdzają wszelkie kontrole - dowiedziałam się, że po odbiorze przez sanepid - tj. po otrzymaniu od nich pozytywnego protokołu z odbioru budynku powinnam również złożyć jakiś wniosek o rozszerzenie działalności - tym samym przygotować jakieś plany technologiczne i masę innych rzeczy które od kilku lat już u mnie funkcjonują - np. opracowanie technologii hacap itd.
W związku z tym prosiłabym o radę czy rzeczywiście muszę składać ten wniosek o rozszerzenie skoro moja działalność nie zmienia się w żadnym stopniu (nie otwieram cateringu czy czegoś tam). Po prostu rozbudowałam budynek nie zmieniając w żaden sposób jego dotychczasowego przeznaczenia.
Z góry dziękuję za odpowiedź, będę zobowiązana. |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 330
|
Wysłany: Pon Gru 07, 2009 7:51 pm Temat postu: |
|
|
Jeżeli rozbudowa dotyczyła tylko sali konsumenckiej to niema żadnego rozszerzenia, natomiast jeżeli jest zmiana w układzie funkcjonalnym kuchni to należy złożyć wniosek o zatwierdzenie nowych pomieszczeń najlepiej porozmawiać z osobą która nadzoruje Pani restauracje.
Projekt technologiczny sporządza się przed planowaną przebudową w celu uzyskania opinii sanitarnej lub akceptacji przez rzeczoznawcę.
Cytat: |
tym samym przygotować jakieś plany technologiczne i masę innych rzeczy, które od kilku lat już u mnie funkcjonują - np. opracowanie technologii hacap itd.
|
HACCP to system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności a nie technologia. |
|
Powrót do góry |
|
|
damiancia06 Gość
|
Wysłany: Czw Mar 22, 2018 8:17 pm Temat postu: |
|
|
Witam, prowadzę restaurację i zamierzam zmienić miejsce kuchni czy mam złożyć wniosek o rozszerzenie działności o nowe pomieszczenie kuchenne ? Czy nowy wniosek o zatwierdzenie zakładu ? |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|