Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
aga-s User
Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 4
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 10:52 am Temat postu: Zamrażanie żywności w zakładach żywienia zbiorowego |
|
|
Proszę o informacje w sprawie zamrażania surowców (mięsa, wędlin) we własnym zakresie dostarczonych do zakładu żywienia zbiorowego otwartego w postaci schłodzonej. Proces zamrożenia prowadzony jest w zamrażarkach przeznaczonych do przechowywania zamrożonej żywności. Czy istnieją akty prawne regulujące zamrażanie żywności we własnym zakresie przez zakłady żywienia zbiorowego i jak taki proces wpływa na bezpieczeństwo żywności zamrożonej oraz potraw z niej przygotowywanych. Czy można zamrażać wyroby gotowe (sposób jak wyżej), a jeżeli tak to w jaki sposób określić czas przechowywania takich potraw? |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Pią Maj 08, 2009 6:45 pm Temat postu: |
|
|
nie ma przepisów regulujących ilości zamrażanych produktów, sposób postępowania powinna regulować dobra praktyka produkcyjna (również dalsze postępowanie - rozmrażanie).
Co do czasu przechowywania zamrożonych produktów - jedynym dowodem potwierdzającym przydatność do spożycia są wyniki badań przechowalniczych (chyba raczej trochę kosztują), w innym wypadku przewodniki GHP/GMP i HACCP mówią o 5-dniowym okresie przechowywania i nie ma tu rozdziału na wyroby mrożone.
Oczywiście, jeśli wszystko ma być robione w porządku, to nie wolno przesadzać z ilościami mrożonych produktów - dziś wszystko można w zasadzie kupić i nie ma potrzeby zaopatrywać się na dwa miesiące.
Poza tym mrożone wyroby powinny być oznakowane, kto i kiedy je zamroził - to jest istotne.
To tyle jeśli chodzi o województwo, w którym ja pracuję. Jeśli potrzeba informacji i nie chce ktoś sobie robić kłopotów, to najlepiej dopytać w stacji, której pracownicy kontrolują dany zakład. |
|
Powrót do góry |
|
|
aga-s User
Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 4
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 4:08 pm Temat postu: |
|
|
Czy zamrażanie we własnym zakresie żywności schłodzonej nie jest sprzeczne z warunkami przechowywania jakie ustalił producent i w jakich gwarantuje bezpieczeństwo swoich wyrobów? |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Sob Maj 09, 2009 8:52 pm Temat postu: |
|
|
nie, wędlin mrozić nie wolno - za to jest przynajmniej mandacik.
Nie doczytałam wcześniej o jakie produkty chodzi... |
|
Powrót do góry |
|
|
aga-s User
Dołączył: 08 Maj 2009 Posty: 4
|
Wysłany: Nie Maj 10, 2009 10:43 am Temat postu: |
|
|
Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze dwa pytania z innej beczki:
1. Postępowanie z odpadami pokonsumpcyjnymi. Spotkałam się z wyrzucaniem do pojemnika komunalnego, młynki koloidalne, utylizacja odpadów pochodzenia zwierzęcego zgodnie z rozp. 1774 (nie wiem czy nie pomyliłam numeru), ale szczególnie zainteresował mnie przypadek kompostowania odpadów pokonsumpcyjnych i poprodukcyjnych. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do tych przypadków.
2. Od czerwca obowiązuje uwzględnianie w GHP i HACCP postępowania i zagrożeń związanych z obecnością w sklepach, restauracjach itp. osób niewidomych z psem przewodnikiem. Bardzo proszę o wskazówki co w takich instrukcjach powinno się znaleźć i jakie zagrożenia uwzględnić w analizie zagrożeń. |
|
Powrót do góry |
|
|
grzegorz443 User
Dołączył: 16 Paź 2018 Posty: 3
|
Wysłany: Wto Paź 16, 2018 2:30 pm Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem zamrażanie żywności jest bardzo głupim pomysłem. Sam nigdy na taki pomysł bym nie wpadł. |
|
Powrót do góry |
|
|
|