|
sanepid.forumoteka.pl forum pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Izulka Gość
|
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 9:51 pm Temat postu: Próbki pierogów. |
|
|
Witam,mam w planach rozpoczęcie produkcji pierogów mrożonych dla lokali gastronomicznych (restauracje,pizzerie itd,)pierogi będą ręcznie lepione i na świeżo (bez wstępnej obróbki termicznej) zamrażane, w takiej postaci będą sprzedawane do lokali gastro. W ofercie jest (wstępnie) ok.100 rodzai pierogów.
Mam pytanie odnośnie próbek, daty przydatności oraz oznaczeń typu "nr partii produkcyjnej"
- czy muszę zawozić próbki każdej partii pierogów przygotowanej pod konkretne zamówienie do badania sanepidu? (zaznaczam że jedno zamówienie może opiewać na kilkanaście kilo z różnymi nadzieniami, zamówień realizowanych może być kilkanaście dziennie)
- jak mam określić daty przydatności produktów do spożycia na opakowaniach?(którymi później również będzie się kierował sanepid podczas np.kontroli np.w danej restauracji) czy taką datę po badaniu produktu również ustala jakiś dział sanepidu?
- i czy konieczne jest umieszczanie tzw."nr partii produkcyjnej" na opakowaniach? czy nie wystarczy data produkcji? jeśli jest konieczne to jak mam określić (nazwać,ustalić?)taki nr? czy są jakieś wytyczne w tej kwestii? jakiś spis?
Przepraszam (dot."nr partii produkcyjnej" ) jeśli zadaje głupie pytania, wynika to z kompletnej nieznajomości tej tematyki.
Jeśli są jakieś konkretne wskazówki,rady dotyczące w.w tematu o których nie wspomniałam, będę ogromnie wdzięczna za udzielenie mi ich.
Nadmienię że nie będzie to zakład produkcyjny samodzielny, tylko rozszerzenie działalności gastronomicznej o produkcję właśnie garmażerki mrożonej.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki
...bo mam nadzieję że takowe uzyskam... |
|
Powrót do góry |
|
|
Zośka Forumowy wymiatacz
Dołączył: 17 Lut 2009 Posty: 167
|
Wysłany: Nie Lut 06, 2011 9:44 am Temat postu: |
|
|
1 - nie
2 - termin przydatności ustala się na podstawie badań przechowalniczych, przy zachowaniu GMP oraz składu/receptury - wystarczy, że zostanie zrobione raz dla każdego rodzaju pierogów, może je zrobić każde akredytowane laboratorium, nie tylko sanepid
3 - nr partii mógłby być datą produkcji, jeśli nic więcej danego dnia Pani nie zrobi - nr partii ma służyć zidentyfikowaniu danej partii produkcyjnej - może Pani do daty (bądź innego oznaczenia) dodać literkę, cyfekrę - cokolwiek, co pozwoli zidentyfikować pierogi z danym farszem wyprodukowane danego dnia. O znakowaniu jest rozporządzenie MRiRW z dnia 10 lipca 2007 w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. 2007, Nr 137, poz. 966 z późn. zm.)
4 - będzie Pani musiała złożyć wniosek do sanepidu o rozszerzenie działalności i uzyskać decyzję |
|
Powrót do góry |
|
|
P Gość
|
Wysłany: Pon Maj 23, 2016 5:26 pm Temat postu: |
|
|
Placi sie osobno za kazdy rodzaj pierogow.. wlasnie jestem na wtorek umowiona. |
|
Powrót do góry |
|
|
Co ja pacze Gość
|
Wysłany: Pon Mar 20, 2017 9:29 am Temat postu: |
|
|
tak na marginesie: teraz obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności itd ....... ZNAKOWANIE I ETYKIETOWANIE, ITD |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz dodawać załączniki na tym forum Możesz ściągać pliki na tym forum
|
Załóż bezpłatnie forum phpbb2 lub phpbb3 na Forumoteka.pl
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|