Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Stanis?aw Gość
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 8:29 am Temat postu: Agroturystyka |
|
|
Dzień dobry, prowadzę od 2005 roku gospodarstwo agroturystyczne, jestem kontrolowany raz w roku i wszystko zazwyczaj jest dobrze. W ubiegłym roku w miesiącu lipcu (kontrole miałem na początku roku) poszerzyłem ofertę o staw, który jest dodatkową atrakcją dla moich gości. W ubiegłym tygodniu odwiedziła mnie kontrola z sanepidu i zostałem ukarany mandatem oraz mam wystąpić do urzędu o odpowiednie zgody, opinie gdyż mój staw nie ma hacapu ani jakiejś "dobrej praktyki" ja nie wiem o co chodzi, proszę o pomoc co mam zrobić. W protokole napisano między innymi - brak umywalek przy stanowiskach wędkarskich oraz toalety, dodam, że wędkarze mogą rybę przygotować w kuchni w domu i usmażyć tudzież lub grilować przy stawie. Ponadto nakazano mi zainstalować ręczniki jednorazowe nad stawem! oraz prowadzić rejestr przechowywania/dostarczania karmy dla ryb??? Proszę o pomoc jak to wszystko mam zrobić. |
|
Powrót do góry |
|
|
wogo Forumowy wymiatacz
Dołączył: 11 Maj 2009 Posty: 136
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 8:50 am Temat postu: |
|
|
Stanisław, nie wierzę, proszę o skan z protokołów, chcę się trochę pośmiać.
Pociesz się, że nie tylko Ty nie wiesz o co chodzi...
Na głupotę urzędników jest jeden sposób: Napisz na tabliczce przy stawie coś takiego:
"UWAGA: RYBY WYŁOWIONE Z TEGO STAWU MOGĄ BYĆ UŻYWANE DO KARMIENIA KOTA" |
|
Powrót do góry |
|
|
generał Site Admin
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 331
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 11:37 am Temat postu: |
|
|
Też chętnie bym to zobaczył,
oprócz tabliczki proponuje nagłośnić sprawe z głupotą trzeba walczyć a jedyny sposób to ja ośmieszyć |
|
Powrót do góry |
|
|
Sansei Prawa ręka Admina
Dołączył: 27 Lis 2008 Posty: 1020
|
Wysłany: Pon Mar 22, 2010 7:26 pm Temat postu: |
|
|
Z tym kotem to spokojnie, bo jeszcze weterynaria się przyczepi |
|
Powrót do góry |
|
|
Stanis?aw Gość
|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 11:53 am Temat postu: |
|
|
Panowie żarty na bok, czy możecie mi doradzić jak wybrnąć z tej sytuacji? |
|
Powrót do góry |
|
|
wogo Forumowy wymiatacz
Dołączył: 11 Maj 2009 Posty: 136
|
Wysłany: Sro Mar 24, 2010 12:19 pm Temat postu: |
|
|
Z tą tabliczką to nie żart: tabliczkę o podobnej treści "Sprzedaż mleka dla kota" przyczepił pewien rolnik na swoim samochodzie z którego, na rynku, sprzedawał mleko tzw. "od krowy". I wszelkie służby mogły Go cmoknąć w pompkę.
Nie można Ci nic doradzić jeśli nie poznamy treści protokołu i podstawy ukarania mandatem. |
|
Powrót do góry |
|
|
Stanis?aw Gość
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 1:29 pm Temat postu: |
|
|
no tak minęło kilka dni i niestety chyba nikt mi nie pomoże, a dokumentów nie mogę zamieszczać gdyż może to być źle postrzegane przez niektóre osoby (chyba wiecie o czym mówię). |
|
Powrót do góry |
|
|
kamil.wroblewski Semi-pro User
Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 29
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 5:11 pm Temat postu: |
|
|
Witam.
W takim razie podaj (jeśli chcesz) podstawę prawną z mandatu i opis wykroczenia (to będzie w dolnej części druku).
Podaj też z protokołu (dokładnie) jakie masz wpisane nieprawidłowości i jakimi przepisami prawnymi są poparte.
Wtedy będzie można coś powiedzieć.
Takie rzeczy możesz podać - bez podawania miejscowości i która stacja ciebie kontrolowała.
PS: Na terenie, który kontroluje też są takie obiekty agro-tur., które posiadają stawy z możliwością łapania ryb. Nigdy nie przeszło mi przez myśl aby to sprawdzać. Interesuje mnie jedynie tylko część w której są świadczone usługi noclegowe i pomieszczenia z tym związane (magazyny itp).
Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
czajara User
Dołączył: 02 Lip 2010 Posty: 9
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 7:11 pm Temat postu: |
|
|
Też jestem ciekawa jak to jest ujęte w protokole.
Czekają mnie kontrole w obiektach turystycznych, więc może czegoś dowiedziałabym się |
|
Powrót do góry |
|
|
kamil.wroblewski Semi-pro User
Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 29
|
Wysłany: Pią Lip 09, 2010 10:53 pm Temat postu: Re: Agroturystyka |
|
|
Stanisław napisał: | W protokole napisano między innymi - brak umywalek przy stanowiskach wędkarskich oraz toalety, dodam, że wędkarze mogą rybę przygotować w kuchni w domu i usmażyć tudzież lub grilować przy stawie. Ponadto nakazano mi zainstalować ręczniki jednorazowe nad stawem! oraz prowadzić rejestr przechowywania/dostarczania karmy dla ryb??? Proszę o pomoc jak to wszystko mam zrobić. |
W to aż się wierzyć nie chce. Powaga????? |
|
Powrót do góry |
|
|
agroturysta Gość
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 11:24 am Temat postu: |
|
|
Obiekty te powinny być kontrolowane tak samo jak obiekty hotelarskie. Świadczą to samo więc warunki sanitarne powinny spełniać takie same. A w większości pozostawiają wiele do życzenia. |
|
Powrót do góry |
|
|
wogo Forumowy wymiatacz
Dołączył: 11 Maj 2009 Posty: 136
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 2:20 pm Temat postu: |
|
|
Uważam, że w pierwszej kolejności należy zdefiniować pojęcie "obiekt agroturystyczny" a następnie ustalić czy i jakim przepisom podlega.
Nie sądzę, aby rolnik, który chce wynajmować max. pięć pokoi na terenie swojego gospodarstwa, miejsca do ustawienia namiotu, a także sprzedawać posiłki domowe lub świadczyć inne usługi związane z pobytem turystów podlegał pod ustawę o usługach turystycznych. |
|
Powrót do góry |
|
|
kamil.wroblewski Semi-pro User
Dołączył: 08 Lut 2010 Posty: 29
|
Wysłany: Pon Lip 12, 2010 10:30 pm Temat postu: |
|
|
USTAWA
z dnia 29 sierpnia 1997 r.
o usługach turystycznych1)
(tekst jednolity)
Rozdział 5
Usługi hotelarskie
Art. 35. 1. Usługi hotelarskie mogą być świadczone w obiektach hotelarskich, które spełniają:
1) wymagania co do wielkości obiektu, jego wyposażenia oraz zakresu świadczonych usług, ustalone dla rodzaju i kategorii, do których obiekt został zaszeregowany;
2) wymagania sanitarne, przeciwpożarowe oraz inne określone odrębnymi przepisami.
2. Usługi hotelarskie mogą być świadczone również w innych obiektach, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
3. Za inne obiekty, w których mogą być świadczone usługi hotelarskie, uważa się także wynajmowane przez rolników pokoje i miejsca na ustawianie namiotów w prowadzonych przez nich gospodarstwach rolnych, jeżeli obiekty te spełniają minimalne wymagania co do wyposażenia, o których mowa w art. 45 pkt 4, oraz wymagania określone w ust. 1 pkt 2.
Art. 45. Minister właściwy do spraw turystyki, w drodze rozporządzenia, określa:
4) minimalne wymagania co do wyposażenia obiektów świadczących usługi hotelarskie, o których mowa w art. 35 ust. 2 i 3;
tekst jednolity Dz.U. z 2006 r. Nr 22 poz. 169
Dz.U. z 2004 r. Nr 188, poz. 1945
zm. Dz.U. z 2006 Nr 5 poz. 29
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy 1)
z dnia 19 sierpnia 2004 r.
w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie
Na podstawie art. 45 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (Dz.U. z 2001 r. Nr 55, poz. 578, z poźn. zm.2) ) zarządza się, co następuje:
§ 2. 3. Minimalne wymagania co do wyposażenia innych obiektów, świadczących usługi hotelarskie, o których mowa w art.35 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych, określa załącznik nr 7 do rozporządzenia.
Załącznik ten nie określa ilości pokoi.
Przepisy jak nasze przepisy. Sprawa dyskusyjna. |
|
Powrót do góry |
|
|
sanepidziak User
Dołączył: 10 Lut 2010 Posty: 2
|
Wysłany: Wto Lip 13, 2010 9:28 pm Temat postu: |
|
|
Co za różnica?
1, 2, 5, 20 czy 50 pokoi!
Świadczą tę samą usługę!
Więc dochodzi do tych samych zagrożeń!
Dlatego te same przepisy sanitarne powinny obowiązywać.
Rozumiem, że nie wszystkim w powiatówkach to się podoba, bo dochodzi w każdym PSSE od 30 do powyżej 100 obiektów (zależy od regionu) do kontroli szczególnie w tak nasilonym dla was sezonie turystycznym - życie.
PS: Nazwa "obiekt agroturystyczny", "wynajem pokoi przez rolnika" czy "gospodarstwo agroturystyczne" jakie to ma znaczenie liczy się raczej jaki rodzaj usług serwuje! |
|
Powrót do góry |
|
|
Agilent MegaKozak Forumowy
Dołączył: 03 Lip 2007 Posty: 716
|
Wysłany: Sro Lip 14, 2010 6:07 pm Temat postu: |
|
|
Wogo - pomysł z tabliczka genialny - powaga
Ja co prawda nie kontroluje ale wydaje mi sie, ze zasady haccp jak i ghp dotyczy miejsca wytwarzania pożywienia a nie miejsca wypoczynku/relaksu. Wiec jezeli łowisko jest miejscem odpoczynku to nie mozna go traktowac jak stołówkę. To po pierwsze. Po drugie (nie jestem w przepisach obcykany ale...) wydaje mi sie, ze nawet gdyby podcignac staw jako hodowlany-spożywczy to nie jest to w zakresie PIS tylko weterynaria czy czegos jeszcze innego.
Czy ktos z sanepidu kontroluje stawy hodowlane albo fermy kurze? |
|
Powrót do góry |
|
|
|